Rubela Park Offices

Overview

In mid-2015 AOJ was commissioned to design a new office building for Caldas Engineering, a supplier of crusher parts to the mining industry. The company had acquired a 4300m² rectangular property in Activia Park, Germiston, which had more yard space than their current premises (which they sorely required)  but unfortunately did not have any quality office space on it.

The starting point for the design was to locate and size the new offices to maximise the yard space, while ensuring that the new building would have optimal solar orientation. This was a challenge as the access road on the east boundary and the orientation of the site (running lengthways east to west) meant that laying the building out for optimal north/solar exposure would impede on the yard space and reduce the street exposure of the building.

After careful analysis it was decided to orientate the building lengthways in a north-south direction, to maximise the yard space, and place as much of the office space on the north side of the building and all the service spaces on the south of the building. As the length of the building would face east and west, large windows were placed on the east façade, maximising natural light and thereby reducing the electrical consumption (by reducing the need for artificial lighting). On the west façade narrow clerestory windows reduce heat gain from the afternoon sun but still provide sufficient supplemental natural light into the offices that had to be located on this side of the building.

Two of the client’s major requests were to keep the design of the building cost effective and to minimise maintenance on the façade. To achieve this the new building is essentially an efficient rectangular facebrick box, with a raw industrial interior, embellished on the exterior by an external translucent polycarbonate screen. This screen moderates solar heat gain on the façades and also provides shape and interest to the form of the building.

To take advantage of South Africa’s optimal solar conditions a photovoltaic (PV) solar plant is planned for the roof of the building. PV electricity generation is ideal for offices as they are predominantly in use during the day, when electricity generation takes place. This removes the necessity of installing a costly battery and inverter system within the building.

A large mono-pitch roof harvests rainwater, stored in a sixty kilolitre tank above the ground floor boardroom. This water will be used for the flushing of toilets, irrigation of landscaping and the washing of vehicles.

The building is laid out over three levels; a ground floor housing the reception, a boardroom, a meeting pod, an open plan sales office, covered parking and a garage; a mezzanine floor housing a staff lounge with kitchen, executive offices and an indoor planted area (to incorporate greenery into the building interior); and a first floor housing the administration offices.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Date

October 26, 2015

Find out how we can assist you with the planning, design and construction of your project. Just fill in your name and best email address below and we will send you a free copy of the AOJ Service Guide.

* required fields


We respect your privacy and promise to keep your email address safe. We will only use it to contact you in connection with your project, and to occasionally send you other interesting information pertaining to architecture and the construction industry.


×